به گزارش جام جم آنلاین، شرایط آلودگی هوا در کلانشهری مانند تهران آنقدر بحرانی شده است که برای بسیاری از شهروندان دیده شدن برجهایی مانند میلاد به عنوان شاخص آلودگی هوا عمل میکند. به این شکل که وقتی برج میلاد در میان آلودگیهوا گم شود برخی شهروندان میگویند شرایط آلودگی هوا از مرحله هشدار فراتر رفته است.
این درحالی است که شهرداری و سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این خصوص شاخصهایی را اعلام میکنند، اعداد و ارقامی که کمیته اضطرار آلودگی هوا براساس آنها تصمیمگیری میکند. اما آنچه در این بین کمتر به آن پرداخته شده این مساله است که شاخصهایی که در کشورمان براساس آن تصمیمگیری میشود با استانداردهای جهانی فاصله زیادی دارد.
آلودگی هوا در بسیاری از کلانشهرها آنقدر جدی شده است که شهروندان نیازی به اعلام شاخصها از سوی نهادهایی مانند شهرداری و محیط زیست ندارند تا متوجه عمق آلودگی هوا شوند. در این بین بسیاری از شهروندان نیز به شاخصهای اعلام شده از سوی مسئولان اعتمادی ندارند، ماجرایی که برخی کارشناسان نیز آن را تایید میکنند.
برای نمونه دکتر محمد صادق حسنوند، عضو هیات علمی دانشکده بهداشت و رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در گفتوگو با جام جم آنلاین تایید میکند که استانداردهای مناسبی برای سنجش آلودگی هوا در کشورمان در نظر گرفته نشده است.
او در این باره میافزاید: مرور عملکرد مسئولان در چند سال گذشته نشان میدهد که آنها برای کاهش آلودگی هوا اقدام قابل توجهی انجام ندادهاند و در این بین به بازی با اعداد و تغییر خطکش برای سنجش و اندازهگیری آلودگی هوا پرداختهاند.
آن طور که دکتر حسنوند توضیح میدهد در دورهای 50 میکروگرم را به عنوان استاندارد آلودگی هوا در نظر گرفتند. اما پس از مدتی متوجه شدند، نمیتوانند به این استاندارد دست پیدا کنند. به همین دلیل عدد را به 150 میکروگرم تغییر دادند.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت مسئولان در این حوزه کیفیت هوا را بهتر نکردهاند و عملکرد آنها به تغییر خطکش و بازی با اعداد محدود شده است.
رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه میدهد: استانداردها در این حوزه باید چارچوبی علمی و قانونی داشته باشد. این درحالی است که ما تنها کشوری در دنیا هستیم که استانداردهای لازم را در این خصوص افزایش دادهایم.
شهرداری تهران و سازمان حفاظت محیط زیست ایستگاههایی برای پایش و سنجش آلودگیهوا دارند و براساس اطلاعاتی که از این ایستگاهها به دست میآورند، درباره وضعیت آلودگیهوا اظهار نظر میکنند.
برای نمونه در سایت کنترل کیفیت هوای شهر تهران اطلاعات 26 ایستگاه سنجش آلودگی هوا قابل مشاهده است، براساس اطلاعات این سایت دیروز عصر شاخص آلودگی هوا در منطقه 19 عدد 172 را نشان میداد. این شاخص در ایستگاه علم و صنعت 169 بود که از آلودگیهوا برای تمام گروههای جامعه حکایت داشت. با این حال شاخصی که عصر دیروز برای کل شهر تهران در نظر گرفته شده بود عدد 146 را نشان میداد که براساس آن هوا فقط برای گروههای حساس آلوده بود.
این درحالی است که در همه کشورهای جهان بالاترین شاخصی را که در شهر اندازهگیری میشود، برای کل شهر در نظر میگیرند تا شهروندان آسیب کمتری ببینند.
رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی تهران در این باره توضیح میدهد: در کشورمان شاخص کیفیت هوا به شکل ایمن و درست گزارش نمیشود. در همه جای دنیا بالاترین شاخص را برای تمام شهر و تصمیمگیری در کمیته اضطرار در نظر میگیرند. اما در کشورمان میانگین شاخصهای به دست آمده را اعلام میکنند و به نوعی در این حوزه کم شماری انجام میدهند.
کارشناسان تاکید میکنند هنگام اعلام وضعیت آلودگی هوا باید بالاترین میزان شاخص به دست آمده در نظر گرفته و اعلام شود تا شهروندان مواجهه خود را با آلودگی هوا کاهش دهند.
براساس اطلاعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران این کلانشهر تا دیروز ۴۴ روز شرایط قابل قبول، ۱۷ روز شرایط ناسالم برای گروه های حساس و یک روز بسیار ناسالم را تجربه کرده است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم